Musikföreningen Rockfickans historia och framtid

 

Musikföreningen Rockfickan bildades på våren 1987 vid ett möte på dåvarande fritidsgården Mosippan i lokalen som sedermera blev ”Bômben”. Vi var ett tjugotal närvarande på mötet bestående av ungdomar mellan cirka 18-25 år som var intresserade av och ville utöva musik.

Målsättningen för den nybildade föreningen skulle enligt de nyskrivna stadgarna vara att arbeta för att utveckla musiklivet i Hova Kommun genom att ordna replokaler, spelningar m.m. Då flera av de som var med och var aktiva bodde i Älgarås inkluderades även det området i verksamhetsbeskrivningen.

Det var många unga engagerade med ett enormt engagemang som ganska snart kom igång med att anordna några spelningar på bl.a. Hantverkshuset och på Movallen.

 

1989 fick föreningen tillgång till den gamla biografen på Lövstrands Väg i Hova.

IOGT-NTO, som även byggt huset i början av 1900-talet, lade ner sin verksamhet och donerade då också sitt kvarvarande kapital till Rockfickan. Ingen jättesumma men en viktig hjälp att för gå vidare i utvecklingen. De första åren ordnades mängder av aktiviteter och konserter. Övervägande med lokalt förankrade unga musiker och andra funktionärer. Under denna tid startades också Rockfickans filmklubb med regelbundna filmkvällar vilket var mycket populärt.

Musikskolor startades också för olika instrument.

Då utvecklades också ett kontaktnät med artister och andra arrangörer vilket bl.a. ledde till att några internationella artister kom och spelade i Hova. De kanske inte är kända i de breda lagren av musiklyssnare men namnen Dismember, White Flag m.fl. var stora på den tiden inom sina respektive genrer.

Bland det mest uppskattade som Rockfickan någonsin gjort var det som kallades Rockfickan Allstars

 

Två gånger 1993 och 94 arrangerades Kamikazefestivalen i Hova. Sveriges fortfarande största och mest legendariska punkfestival hittills. Listan över vilka band som spelade där kan fortfarande gör punkare tårögda. Antingen av nostalgiska skäl eller för att de missade detta.

 

1999 kom dråpslaget att lokalerna i gamla biografen blev utdömda av olika skäl och vi var tvungna att lämna dem.

Vi började då att samarbeta med Hova Hotell om arrangemangen.  Mot denna bakgrund modifierades också stadgarna till att koncentreras till just att vara en arrangerande förening. Det blev många minnesvärda konserter under denna tid också. Det största var väl att vi vid 5 tillfällen arrangerades Sveriges första ”Tributefestival” kallad Tung-Gung Festivalen. Den arrangerades på hotellets innergård som inhägnades mot gatan och en stor scen byggdes upp. Med ”tributeband” avses band som ägnar sig helt åt att hylla sina idoler genom att tolka andra kända musikers alster på ett så originaltroget sätt som möjligt. Ofta även utseendemässigt. Det var många otroligt bra konserter med musik av bl.a. Queen, Creedence, Status Quo, Bob Marley, Beatles m.m.

Konceptet har fått flera efterföljare på bl.a. kryssningsbåtar och festivaler.

 

2007 fick vi höra att kommunen avsåg att sälja alla lokaler som inte utnyttjades. Bl.a. gamla biografhuset. Vi skrev då till kommunen och föreslog lite olika alternativ för hur kulturen skulle kunna återkomma till den idealiska lokal som huset är.

Vissa delar av huset hade då renoverats avseende toaletter, kök m.m. Dock ej själva samlingslokalen. Där fanns inte ens elektricitet och lokalen användes endast för att förvara Riddarveckans utrustning.

Diskussionerna med som sedan fördes med kommunen var givande där alla tänkte positivt och det hela utmynnade i att vi med pompa och ståt kunde inviga lokalerna igen 2009.

Innan dess hade vi med föreningens medel och ideell arbetskraft helrenoverat konsertlokalen från golv till tak. Ny el hade dragits, allt hade målats och designats om, golvet slipats och omlackerats, nytt scengolv hade lagts och även artistlogen hade renoverats och designats i en annan stil än övriga stället.

Sedan dess har arbetet med att utveckla lokalerna och verksamheten pågått kontinuerligt.

 

Hova Skivmässa

I samverkan med grundaren Per Theander fungerar Rockfickan sedan 20 år som huvudarrangör för Hova Skivmässa. Det är Sveriges äldsta skivmässa och kultförklarad bland skivsamlare. Det brukar komma utställare från runt 10 länder varje år. Från Japan, Frankrike, USA, Tyskland, Danmark m.fl. Under denna helg och veckan inför är så gott som alla campingar, pensionat och hotell fullbokade i de närmaste trakterna. Det är en stor sak även för Otterberget Camping där de allra största entusiasterna samlas och har en ”förmässa” redan på onsdag, torsdag och fredagen inför huvudevenemanget. Där sker tydligen en stor kul handel vilket vi i Rockfickan tyvärr inte kan bevista då vi vid den tiden har fullt upp med förberedelser för inför helgen.

Söndagen på Hova Skivmässa tillägnas helt gamla 78 varvare. Så kallad stenkakor. Där finns de verkliga experterna inom området och om man är intresserad kan man lära sig mycket där och få sig många roliga historier till livs. Senast såldes en gammal fonograf och fonografrullar också. Häftigt!

I ett normalläge hade den fyrtionde Skivmässa gått av stapeln 2020 vilket av kända skäl inte gick att genomförs.

Förhoppningsvis kan den fyrtionde upplagan genomföras helgen före midsommar 2022.

 

Kuriosa: Ordet Skivmässa finns i Svenska Akademins ordlista och myntades ursprungligen i Hova av grundaren Per Theander.

 


Samarbeten och projekt

 

Faktor X

2009 i samband med att vi fick tillgång till biografhuset startades också ett projekt kallat Faktor X där namnet symboliserade den dolda kraft och vilja som vi antog fanns bland ungdomar som vill åstadkomma något själva med fritidssysselsättningar, kulturarrangemang, mötesplatser o.s.v. Tanken var att vi med hjälp av våra erfarenhet och kontakter skulle kunna stödja dessa ungdomar med att genomföra egna arrangemang av olika slag. Lokalerna iordningsställdes också med detta i åtanke.

Faktor X var ett LEADER-projekt som vi gjorde i samverkan med Gullspång kommun.

Det visade sig vara svårare än vi räknat med. Men det ledde till en hel del olika aktiviteter prövades;

 

  • Vi hade fritidsgård öppen en kväll i veckan under två säsonger. I början kom en del ungdomar och hade lite idéer. Det mesta intresset visade sig dock handla om spel och liknande som de lika gärna gjorde hemma. Den verksamheten avtog efter hand och lades sedermera ner.
  • Filmverket. Här fick ungdomarna lära sig och även prova på att göra film. Det var mycket populärt under en tid.
    • Ett antal ungdomar hade önskemål om att få arrangera en konsert med någon artist som de själva valde. De genomförde det mycket bra med visst stöd. Tyvärr ingen publiksuccé men ändå lärorikt och en erfarenhet.
    • Prova-på-kvällar. Ungdomar och barn i alla åldrar fick komma och prova på olika instrument och få lite handledning av erfarna musiker. 
    • Ett antal så kallade LAN anordnades. Det innebär att ett antal ungdomar samlas och har med sig sina datorer som de kopplar ihop och spelar med och mot varandra i flera dygn i sträck.

     

    Tanken var god med projekt Faktor X men vi kanske överskattade underlaget av ungdomar som intresserade sig för det som projektet syftade till.

     

    Musik i Väst

    Under en tid hade vi en hel del samarrangemang med Musik i Väst. Det gav en del intressanta musikupplevelser. Bl.a. med Rumi-ensemblen som tillsammans med musiker från Göteborgssymfonikerna och en stråkkvartett framförde verk av den Persiske poeten Rumi som levde för 800 år sedan och är mycket stor i mellanöstern. Enormt fascinerande musik.

    Även olika jazz- och bluesband ingick i samarbetet. Chilensk musik och svensk musik i form av Daniel Lemma framfördes också.

     

    Punk For Charity (PFC)

    PFC är en välgörenhetsorganisation rötterna i punken och sätet i Töreboda. Med utgångspunkt i Punkrörelsens värderingar arbetar de med arrangemang där avkastningen går direkt till välgörenhet.

    Vi hann med ett succéartat evenemang tillsammans med dem där tre punkband spelade på Rockfickan och där behållningen gick till hemlösa i Stockholm. Fler sådana spelningar planeras så snart Coronaläget tillåter det. Band är redan bokade.

     

    Riddarveckan

    Rockfickan var med och startade Hova Riddarvecka och var de första åren ansvariga för Ladulås Lada som då bedrevs i ett tält i parken. Ett bestående minne från det första året är att man avsevärt underskatta åtgången av kött vilket ledde till att ett gäng personer fick åka runt i hela Skaraborg och länsa varje köttdisk på allt som fanns i grillbart kött. Stressigt då men ett kul minne.

    Numera har vi varje Riddarvecka har vi minst ett samarrangemang med Hova Riddarvecka. Beroende på väder förläggs det antingen på utescenen eller inne i Rockfickans lokaler.

    Under Riddarveckan har vi också traditionellt två större satsningar med ett eller två större band på fredagen. Lördagen kan karakteriseras som en hemvändarkväll då många som flyttat från bygden och kommer hem under semestern och Riddarveckan gärna avslutar det hela med en kul partykväll på Rockfickan. Då brukar det vara utsålt. Detsamma gäller på juldagen.

     

     

    Verksamheten sedan 2009

    Några hundra olika, även utländska, musiker har uppträtt och Rockfickan har ett gott renommé i Sverige som att vara en proffsig arrangör med lokaler som överraskar även de mest luttrade gamla rockrävar som sett det mesta. Något som Rockfickan alltid prioriterat är bemötande och omhändertagande av artisterna. De får alltid hemlagad mat som anpassas efter deras individuella behov av exempelvis vegansk, vegetariansk, laktosfri, glutenfri mat. Det är alltid en person avdelad för att serva bandet.

    Vi är också noga med att hålla en god stämning i publiken. Främst gör vi det genom att röra oss bland dem och ha kontakt med alla så mycket som möjligt hela tiden. Samarbetet med ordningsvakterna är också välsmort och fungerar bra.

    Sedan några år har Rockfickan stadigvarande serveringstillstånd vilket förändrat förutsättningarna en del. Förutom att flera av oss genomgått utbildning för att få tillståndet innebär det också att vi måste servera mat under arrangemangen och har tillsyn från kommunen för livsmedelsanläggningen. Det har fungerat bra hittills. Bl.a. upplever vi färre incidenter i samband med berusning än innan vi fick tillståndet. Troligtvis eftersom vi har bättre kontroll på vad folk dricker.

    Ekonomiskt har serveringen betydelse. Vi går vanligtvis back på våra arrangemang. Skivmässan är vår största inkomstkälla och tidigare har det fungerat så att vi hankat oss fram så att pengarna räcker mellan skivmässorna vilket begränsat utvecklingen mot exempelvis att anlita lite dyrare artister och göra större arrangemang. Nu händer det att vi t.o.m. går med vinst på en del konserter vilket lättar på trycket och ger nya förutsättningar. Det kunde vara något nedslående tidigare att höra när folk övervägde att gå in på Rockfickan och lyssna på musik eller lägga de pengarna på öl på något annat ställe. Nu kommer de in i stället och stannar dessutom längre och får höra musiken.

     

    Rockfickans nutid och framtid

    Fr.o.m. kommunfullmäktiges beslut 2021-10-06 om att anslå 500 000 kr till de brandskyddsåtgärder som ålagts har en del inledande åtgärder vidtagits. En del material har beställts och installationsarbeten från Vadsbolarm har beställts. Planering pågår för vad som blir Rockfickans uppgifter i larminstallerandet.

    Ett uppdaterat nyttjanderättsavtal har gåtts igenom och finjusteras just nu av kommunen och skall sedan revideras till dess att båda parter blir nöjda.

     

    När Coronapandemin slog till hade vi redan många band bokade vilka vi blev tvungna att avboka. De är dock fortfarande lovade spelningar och kommer att bokas in under 2022.

    Förhoppningsvis kan vi också arrangera den fyrtionde upplagan av Hova Skivmässa. Det är ett stort tryck från köpare och säljare som saknar Hova och skivmässan.

    När vi lägger ut någon information om Hova Skivmässa på antingen sociala medier eller hemsidan får vi hundratals reaktioner inom den första timmen. Det är väl nutidens tydligaste respons på intresse.

    Rockfickans målsättning är att kunna ha nypremiär på juldagen 2021 och vi skall göra allt vi kan för att lyckas med det.

     

    Föreningen idag

    I styrelsen är vi mellan 20 och 60 år och har många idéer på vad vi vill göra och nu är vi extra inspirerade efter nästan två års uppehåll. Om man analyserar styrelsens sammansättning framkommer att en numera vuxen (60 år) för närvarande sekreterare var med vid det bildande mötet 1987. Andra i 50-årsåldern har varit med i mellan 20 och 25 år minst. Om man ser till könsfördelningen och utgår från fördomen att rockmusik är en manschauvinistisk företeelse har vi genom åren alltid haft en god representation kvinnor som haft viktiga ledande uppdrag i föreningen. Historiskt sett har många personer av olika åldrar och könstillhörighet varit engagerade i Rockfickan.

    Bl.a. en högt uppskattad ordförande under flera år.

    I dagsläget ingår två kvinnor i styrelsen. Den yngsta 20 år.

     

     

    Kul fakta och lite kuriositeter om Rockfickan och dess verksamhet

    • I lokalerna på E Löfstrands väg i Hova har runt 500 band uppträtt. Vissa av dem har återkommit flera gånger men sammantaget har det varit ungefär 320 band och enskilda akter som uppträtt på Rockfickan.
    • Uppskattningsvis har runt 17000 personer besökt Rockfickan. Då är inte utomhuskonserterna, d.v.s. Tribute- och  Kamikazefestivalerna medräknade vilka i sig lockat flera tusen genom åren.
    • Under Skivmässan säljs skivor från cirka 380 meter bord inomhus och 150-200 meter utomhus. Varje bord rymmer två rader med skivbackar med cirka 60 skivor i varje.
    • Mellan 150.000 och 200.000 skivor bärs in under ett par timmar på morgonen och bärs ut igen under dagen och kvällen.
    • Nästa Hova Skivmässa blir den 40:e i ordningen.
    • Det brukar vara 80-100 utställare från 10 olika länder. Exempelvis USA, Frankrike Japan, Tyskland och Danmark m.fl.
    • Den mest kända (som vi vet) som besökt Hova Skivmässa är Elvis Presleys originaltrummis D.J. Fontana. Han fick skriva många autografer.
    • En solskenshistoria: En kille från Japan hade kommit för att hitta skivor med sin store idol Little Gerhard. Han fann vad han sökte och inte nog med det. Little Gerhard spelade Veras på kvällen och vår lycklige japan fick inte bara höra sin idol live utan även träffa honom.
    • Under 8 timmar på skivmässan säljs runt 800 varma korvar med bröd, 200 mackor och litervis med kaffe.